Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
wiking481 (5641 niezalogowanych)
320 Postów
65 78
(6578)
Stały Bywalec
Jak to dobrze,ze ty jestes chinczykim (?) i ciebie to nie dotyczy !

p/s:
jak juz cos kopiujesz,to podaj zrodlo (cwaniaczku)!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
sprawdź wśród grona domorosłych historyków
czy podana przeze mnie liczba
STU TYSIĘCY żyjących jeszcze kombatantów powstania warszawskiego jest prawidłowa
bo mimo mojej pogardy dla tej nacji, kiedy to usłyszałem na własne uszy to przeżyłem szok
domyślam się, że jedna świnia drugiej świni podpisywała, że widziała jak ta druga świnia walczyła
swoją drogą to należy wyrazić podziw żołnierzom niemieckim
dla nich to były to istne Termopile
W momencie wybuchu powstania niemiecki garnizon liczył ponad 13 tys. żołnierzy – w tym ok. 5,6-6 tys. żołnierzy Wehrmachtu, ok. 4,3 tys. ludzi w jednostkach SS i policji oraz ok. 3 tys. żołnierzy naziemnej obsługi lotnictwa (obsadzających lotniska Okęcie i Bielany). Jeżeli doliczyć do tego również baterie artylerii przeciwlotniczej i oddziały zadymiania mostów wchodzące w skład stacjonującego w mieście 80. pułku 10. Brygady Artylerii Przeciwlotniczej okazuje się, że Niemcy dysponowali w Warszawie jednostkami o liczebności ok. 16 tys. żołnierzy[50].
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Sermopila raczej Sparta
istny maraton wycofali sie na zgory upatrzone pozycje i czekaloi na kaumukow
z RONA

A TU CIEKAWOSTKA
wiadomosci.onet.pl/prasa/polscy-jency-w-...ach-w-norwegii/t7knn
Polacy przyjechali w jednej z pierwszych partii więźniów. Wiara Hitlera w to, że Norwegia rozstrzygnie o losach II wojny światoweNadzorcami byli głównie Niemcy. Czasami jednak swoich strażników zastępowali faszystowskimi norweskimi oddziałami paramilitarnymi. Wśród żołnierzy Wehrmachtu w Norwegii była też specjalna kategoria więźniów: Na ich temat jeszcze niewiele wiadomo, bo źródła norweskie są wciąż po części utajnione ze względu na ochronę tych osób

znaczy sie Norwegia chroni zbrodniarzy hitlerowskich
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Ponura_Panda napisał:
Nie potrafię się odnieść do Twojego komentarza drogi Jasto bo nie zweryfikowałem jeszcze (nie mam akurat na to czasu) danych z Twojego cytatu.

byłbym bardzo wdzięczny
ponieważ to przerosło moje wyobrażenia o skundleniu
taki przemyt płynu do mycia szyb, czy szczyn z napisem piwo to mały Ptyś przy tym
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Tusek ukrad
Ponad 3,5 mld zł rocznie trafia do ok. 550 tys. kombatantów oraz ofiar represji wojennych i okresu powojennego, a także ich rodzin - podaje Urząd ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych
Urząd podaje, że kombatanci i ofiary represji otrzymują comiesięczne dodatki, których wysokość wynosi 397,89 zł miesięcznie (świadczenia te nie są opodatkowane i podlegają waloryzacji)
www.stefczyk.info/wiadomosci/raporty-ste...-liczbach,8057770913
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
397,89zł miesięcznie
a wiesz ile dostaje Niemiec albo Norweg za umacnianie potegi III rzeszy ?

a UBek

www.aferyprawa.eu/Afery/Emerytura-dla-fu...wanie-patriotow-1800
dostanie 8500zł miesięcznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
prawie 70 lat po wojnie
i jeszcze 550 tysięcy polskich bojowników się ostało po 400 złotych dodatku do emerytury
to we wojne to my chyba z pięńć milionow tych rzołnierzy mieć musieli
no bo chyba częśc to już pomarła, a nie z każdym rokiem ich wiency
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
W momencie maksymalnej zdolności bojowej (lato 1944) siły AK liczyły ok. 390 tys. osób, w tym 10,8 tys. oficerów[7]. Kadrę oficerską sprzed wojny uzupełniano absolwentami tajnych kursów oraz przerzucanymi do kraju cichociemnymi.
AK zaopatrywała się w sprzęt na drodze akcji bojowych (wyposażenie niemieckie), alianckich zrzutów oraz własnej produkcji.
Straty w walce: około 100 tys. poległych, 50 tys. wywiezionych do ZSRR i uwięzionych.

W 1944 BCh liczyły ok. 160 tys. żołnierzy, będąc drugą co do wielkości formacją konspiracyjną w Polsce.

Dokładna liczba żołnierzy AL nie jest znana. Piotr Matusak pisał o 45 897, Józef Garas i Ryszard Nazarewicz o 60 tys., a Norman Davies nawet o 100 tys. żołnierzy[

stan liczebny GL na 11 tys. żołnierzy pod koniec 1943 roku

NSZ ze nie wspomne o
Narodowej Organizacji Wojskowej i Stronnictwie Narodowym, Narodowo-Ludowa Organizacja Wojskowa, Polski Obóz Narodowo-Syndykalistyczny, Zakon Odrodzenia Polski, Zbrojne Pogotowie Narodu, Legion Unii Narodów Słowiańskich, Narodowa Konspiracja Niepodległości oraz częściowo: Konfederacja Zbrojna, Organizacja Wojskowa "Wilki", Bojowa Organizacja "Wschód", Polska Organizacja Zbrojna, Polskie Wojska Unijne, Korpus Obrońców Polski, Załoga Partyzantów Wojskowych, Związek Kobiet Czynu, Młody Nurt

oraz [quote]ofiar represji wojennych i okresu powojennego, a także ich rodzin[/quote]
czyli robotnikach przymusowych wiezniach oflagow i NIEMIECKICH obozow ZAGLADY

A TAKZE ofiary rezimu komunistycznego

oraz ich rodzin
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
to nie ty mnie patim, tylko ja ciebie uczę historii
i szcuję, że na tych 550 tysięcy polskich kombatantów
to minimum pół miliona polskich świń
które dla 400 zł dodatku pisały oświadczenia jedna świnia drugiej
o udziale w ruchu oporu
coś mi się przypomina, to jeden knur z solidurności to kombatantem został
bo jako dziecko w wieku 2 lat był przenoszony w wózku obok niemieckiego żołnierza
bo on tam był później ministrem w rządzie wolnej polski
oj historia tej krainy pisana w USA przez świadków
inaczej wygląda niż was w tych polskich szkołach uczyli
niezależnie od bieżącego reżimu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Amerykańskie środowiska żydowskie ponownie domagają się zwrotu mienia. Wartość roszczeń to minimum 60 mld dolarów
Zdaniem strony żydowskiej, Polska ma zapłacić odszkodowania bądź zwrócić nieruchomości odebrane Żydom w czasie II wojny przez Niemców, które potem, jako mienie poniemieckie lub pozbawione właściciela, przeszły na własność naszego państwa.

Tylko w 2010 r. wyplacono . prawie 150 mln zł byłym właścicielom z funduszu reprywatyzacyjnego

Minister Sikorski przypomniał niedawno umowę odszkodowawczą (indemnizacyjną) zawartą w 1960 r. przez Polskę i USA. Na jej mocy Polska przekazała 40 mln dol.

Wartość odszkodowań przekazanych przez Polskę 14 państwom wyniosła, łącznie i w przeliczeniu, ponad 250 mln dol. Dziś odpowiada to kwocie 1,2 mld dol.

pom imo ze zydzi dostali juz od Niemcow

Żydzi, którzy utracili majątki w Polsce podczas II wojny światowej, otrzymali już pełne zadośćuczynienie. Odszkodowanie za skutki Holokaustu zostało wypłacone – jak najbardziej słusznie – przez państwo niemieckie. Bo to przecież Niemcy napadły na Polskę, odebrały Żydom majątki, zorganizowały i przeprowadziły Zagładę. I za te krzywdy, za zabór żydowskiego mienia, należycie zapłaciły.
Na mocy traktatu z 1952 r. między Izraelem a NRF państwo niemieckie przekazało ok. 3,5 mld marek tytułem

co z tym zrobisz jasta?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok